Klimaatakkoord getekend: en nu verder…
Klimaatverandering. We weten het allemaal: we’re running out of time. Oftewel: we leven op de pof. Wat je in Nederland dan doet, is met elkaar praten, overleggen, onderhandelen en een ‘deal’ sluiten. In dit geval gewoon een ‘breed maatschappelijk’ akkoord. Ook als BNA hebben voorzitter Veenstra en ik hiervoor getekend. Omdat wij denken dat daarmee het probleem is opgelost? No way. Maar wel omdat we denken dat het signaal belangrijk is:. Dat bleek ook wel uit de eerste reactie van Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad.
Ook architecten, ontwerpers – en in hun kielzog andere professionals – willen voorkomen dat het klimaat een einde maakt aan de groei&bloei van samenlevingen, natuur, landschappen, steden (Lewis Mumfords’ ‘Megamachines’) en uiteindelijk een waardengerichte economie. Uiteraard: zonder mensen draait de aarde wel door. Er is onvoorstelbaar te doen in bovendien onvoorstelbaar verwarrende tijden. Lees Maks ‘Grote Verwachtingen’ om hier weer even aan herinnerd te worden, al voldoet het openslaan van de krant evenzeer.
Uit het persbericht van de BNA: “Het Klimaatakkoord van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties is – last-but-not-least – ondertekend door de BNA. In dat akkoord zitten de afspraken over de gebouwde omgeving die dit jaar aan de zogenaamde ‘bouwtafel’ zijn voorbereid. Het pakket gaat van goed geïsoleerde woningen tot aardgasvrije wijken en goedkoop en slim verbouwen. In 2030 moeten bijvoorbeeld de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen zijn verduurzaamd. Namens de BNA tekenden voorzitter Francesco Veenstra en directeur Fred Schoorl in het bijzijn van Ed Nijpels, als voorzitter van het Klimaatakkoord.”
Alleen al uit deze tekst lees je dat voor de Bouw er gigantisch veel te doen is in de bestaande omgeving. Aan nieuwbouw, die natuurlijk volledig duurzaam en circulair zou moeten zijn, is men nog nauwelijks toegekomen. Ook daar geldt dat we als ontwerpende en bouwende branches een eigen verantwoordelijkheid hebben. En dus niet uitsluitend naar de overheid moeten kijken. Overigens een enorme paradox van deze tijd: geen vertrouwen in de overheid hebben en als het gaat om grote problemen moet de overheid het oplossen. Kortom: iedereen moet zichzelf afvragen welke bijdrage zij of hij kan leveren, zonder in de kramp te schieten of een contraproductief wij-zij of ‘if you are not with us, you’re against us’-denken. Waar dat toe leidt weten we inmiddels.
Oh ja, gelukkig nieuwjaar!
https://www.bna.nl/nieuws/architectenbranche-ondertekent-klimaatakkoord
Labels:Architectuur, Biodiversiteit, Bouw, Circulair, Klimaat, Landschap, Natuur, Politiek