De Transitie van Werelderfgoed De Beemster (gesprek bij Opening tentoonstelling Gabriel Lester, Burgerweeshuis Amsterdam)

Op donderdag 14 februari ga ik op uitnodiging van gebiedsontwikkelaar BPD te Amsterdam in gesprek met een vijftal bestuurders, ontwikkelaars en deskundigen over de kansen en risico’s bij gebiedstransities, zoals met De Beemster. Het gesprek vind plaats in het op onvolprezen manier gerestaureerde monument Burgerweeshuis van Aldo en Hannie van Eyck. Het gesprek zal gaan over vragen als:

–       Wat betekent het om te ontwikkelen in een gebied met een UNESCO-status als de Beemster?

–       Wat betekent het om kunst te realiseren in de Beemster, hoe komt dat tot stand? En wat is de relatie tussen de kunstopdracht in de Beemster en de tentoonstelling in het Burgerweeshuis?

–       Hoe zal de Beemster zich in de toekomst gaan ontwikkelen? Ook in relatie tot Metropool Regio Amsterdam en de voorgenomen fusie met de gemeente Purmerend?

We gaan op zoek naar nieuwe perspectieven voor een bijzonder gebied van wereldklasse. Een staalkaart van ‘human genius’ en ‘inventiveness’. Hoe gaat dat een rol spelen in een tijd waarin tal van transities het landelijk gebied op de proef stellen?

In het panel zitten naast burgemeester Joyce van Beek van de gemeente Beemster ook wethouder Dick Butter en kunsthistorica en voorzitter van het kwaliteitsteam Des Beemsters Marinke Steenhuis.  Ook de maker van de tentoonstelling Gabriel Lester zal aan het gesprek deelnemen.